Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΛΛΑΣ Αναζωογόνηση στα Λουτρά Πόζαρ

Τα λουτρά, γνωστά για τα  νερά με τις ιαματικές ιδιότητες χρησιμοποιούνται  από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου  Η διαχρονική και (ακόμη)
ανεξερεύνητη γωνιά της Πέλλας ικανοποιεί όλα τα γούστα
Εδεσσα- Λουτράκι Αριδαίας. Η διαδρομή πλάι στην πεδιάδα της Αλμωπίας είναι ο καλύτερος πρόλογος για το Λουτράκι, το οποίο, κτισμένο σε υψόμετρο 350, στολίζεται με το φαράγγι Ράμνο Μπορ, αλλά και τα Λουτρά Πόζαρ (που η χρήση τους αναφέρεται ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου) με τον ευεργετικό Θερμοπόταμο σε απόσταση 2,5 χλμ. Αν πάλι δεν ενδιαφέρεστε για τα λουτρά, μπορείτε να επισκεφθείτε στην ίδια περιοχή το Φυσιογραφικό- ΣπηλαιολογικόΛαογραφικό Μουσείο (τηλ. 23840


91300). Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απολιθωμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων, η οποία έζησε 120.000- 10.000 χρόνια πριν, αλλά και τμήμα κρανίου της καφετιάς αρκούδας, ηλικίας 10.000 χρόνων. Ακόμη θα θαυμάσετε κεραμικά όστρακα, λίθινα και οστέινα εργαλεία της νεολιθικής εποχής, καθώς και μια λίθινη αιχμή βέλους της μεσαιολιθικής εποχής. Από τα ποικίλα ευρήματα ξεχωρίζουν τα απολιθώματα κοραλλιών ηλικίας 70-140 εκατομμυρίων ετών. Αν πάλι ανήκετε στους λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, από τον χώρο της λουτρόπολης η θέα των απόκρημνων βράχων του Βόρα σηματοδοτεί την είσοδο στο φαράγγι και σας προετοιμάζει για το θέαμα. Η διάσχιση του φαραγγιού (συνολικού μήκους 34 χλμ.) δεν είναι εύκολη υπόθεση και πρέπει να ρωτήσετε μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε. Με αφετηρία τα Λουτρά, απ΄ το μονοπάτι (που είναι καλά σηματοδοτημένο) θα κινηθείτε παράλληλα με τον Θερμοπόταμο πλάι σε πλατάνια, πεύκα, αναρριχώμενα και καταρράκτες. Επειτα από πέντε λεπτά πεζοπορίας μπαίνετε στο χωμάτινο μονοπάτι, μέσα στη βλάστηση του υδρόβιου δάσους που οργιάζει. Αν οι συνθήκες σάς το επιτρέπουν, θα φτάσετε μέχρι τον πρώτο καταρράκτη έχοντας διανύσει συνολικά 4,5 χλμ. Από εκεί η διαδρομή γίνεται ορειβατική για να καταλήξει στο υψηλότερο σημείο του δάσους Ράμνο Μπορ.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έχεις άποψη ? Πες την ...